Skip to main content

Η γιορτή της Ζιβανίας

Η ιστορία μας
Το χειμώνα του 2010 ξεκίνισε για πρώτη φόρα σαν θεσμός η εβδομάδα Ζιβανίας με κέρασμα Ζιβανίας και εκδηλώσεις στα γραφικά χωριά της Πιτσιλιάς, Άλωνα και Πελένδρι. Η εμφιάλωση καθώς και οι ενέργειες προώθησης της Ζιβανίας της Πιτσιλιας υποστηρίζονται από το Υφυπουργείο Τουρισμού και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Τροόδους.

Παραγωγή

Προκειμένου να παραχθεί Ζιβανία ανώτερης ποιότητας χρησιμοποιούνται ώριμα υγιή σταφύλια της καλύτερης ποιότητας. Το σταφύλι που χρησιμοποιείται για τη ζύμωση πρέπει να είναι λιγότερο από 13ο C, προκειμένου να επιτευχθεί η τέλεια ζύμωση. Μόλις η διαδικασία της ζύμωσης ολοκληρωθεί το κρασί μεταφέρεται στο κύριο τμήμα των συσκευών απόσταξης, το καζάνι και η διαδικασία απόσταξης αρχίζει.

Αποθήκευση & μεταφορά

Η ζιβανία αποθηκεύεται συνήθως σε καθαρά ξύλινα ή γαλβανισμένα μεταλλικά δοχεία που μπορούν να σφραγιστούν προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξάτμισης. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ιδιαίτερη προσοχή λαμβάνεται για να μην χτυπηθούν τα δοχεία ή να συμβεί διαρροή ή εξάτμιση της Ζιβανίας.

Χρήση

Εκτός από την απόλαυση της Ζιβανίας ως οινοπνευματώδους ποτού, χρησιμοποιείται στην Κύπρο και για διάφορους άλλους λόγους. Χρησιμοποιείται για να θεραπεύσει τις πληγές, για εντριβές σε μέρη του σώματος, ως θεραπεία για το κρυολόγημα τον πονόδοντο ή ακόμα και ως ποτό ‘’προθέρμανσης ειδικά στα χωριά της οροσειράς του Τροόδους. Παλιότερα, τα κύρια οινοπνευματώδη ποτά που κατανάλωναν οι Κύπριοι ήταν κρασί και ζιβανία. Σε μερικά χωριά της Κύπρου, η κανέλα προστίθεται στη ζιβανία δίνοντας της ένα κόκκινο χρώμα και ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Καθώς η ζιβανία ωριμάζει γίνεται καλύτερη και πιο αρωματική.

Κατανάλωση

Η ζιβανία σερβίρετέ παγωμένη με σταφίδες, λουκούμι, σουτζούκο και ξηρούς καρπούς ή μικρά ορεκτικά όπως παραδοσιακό κυπριακό λουκάνικο, λούντζα, (παραδοσιακό καπνιστό χοιρινό κρέας) ή χοιρομέρι.